DOSSIER - Waarom Dubai geen last heeft van natuurrampen en de voortrekkersrol van het emiraat in de strijd tegen klimaatverandering

Het noodweer van afgelopen zomer leidde tot zware overstromingen in België, Nederland, Duitsland en Zwitserland. Rampen als deze zijn al even geen unicum meer en de klimaatverandering laat intussen niemand nog onberoerd.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties schreef afgelopen maand in haar meest recente rapport "dat zonder drastische maatregelen de wereld zich moet opmaken voor fors grotere weersextremen." Verder werd gesteld dat de klimaatverandering over de hele wereld kan worden waargenomen en in een steeds sneller tempo plaatsvindt.

Geen natuurrampen in Dubai

Uiteraard is ook Dubai niet ongevoelig voor veranderende weersomstandigheden, maar natuurrampen zoals in Europa, de Verenigde Staten en Azië kent men er hoegenaamd niet. De kans op overstromingen is - vanzelfsprekend - zo goed als onbestaande gezien het altijd zonnige weer en om orkanen of andere stormen hoeft men zich er al evenmin zorgen te maken.

Hoe komt het dat Dubai gespaard blijft van grote natuurrampen? De belangrijkste oorzaak is de uitstekende ligging op het Arabisch Schiereiland dat omgrensd wordt door de Rode Zee, de Golf van Aden, de Indische Oceaan, de Arabische Zee, de Golf van Oman en de Perzische Golf. Het emiraat heeft een woestijnklimaat en wordt, meer nog dan haar buren, zowel in de zomer als in de winter beschermd tegen extreme weersomstandigheden.

Dubai en de VAE als voortrekkers in strijd tegen klimaatverandering

Ondanks het feit dat Dubai relatief bestand is tegen de klimaatverandering en er geen (dodelijke) slachtoffers vallen of materiële schade is ten gevolge van natuurrampen, spelen het emiraat en bij uitbreiding de gehele Verenigde Arabische Emiraten (VAE) al jaren een voortrekkersrol in de bestrijding van de effecten van de klimaatverandering.

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepresident en premier van de VAE en heerser van Dubai, stelde al in 2010 zijn 'Vision 2021' voor, waarin o.a. aandacht wordt besteed aan duurzame ontwikkeling met behoud van het milieu en het bereiken van een perfect evenwicht tussen economische en sociale ontwikkeling. De VAE maakt in het plan ook een prioriteit van luchtkwaliteit, het behoud van watervoorraden, het vergroten van de bijdrage van schone energie en het implementeren van groene groeiplannen.

Op de COP21-conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering in december 2015 bevestigde de VAE de ambitie om tegen eind dit jaar 24% van haar elektriciteit uit schone energiebronnen te halen (groene stroom).

Verder lanceren de VAE en in het bijzonder Dubai geregeld initiatieven en campagnes om de mensen milieubewustzijn te maken en werkt men ook op scholen regelmatig projecten uit rond klimaat en milieu.

(lees verder onder de video)

Ministerie en Raad van Klimaatverandering en Milieu

Om het belang van haar inspanningen te onderstrepen, doopte de VAE enige tijd geleden haar Ministerie van Milieu en Water om tot Ministerie van Klimaatverandering en Milieu, waardoor het beheer van klimaatverandering officieel onder de bevoegdheid van het ministerie werd gebracht. Onlangs richtte de regering ook de VAE-Raad voor Klimaatverandering en Milieu op, die partnerschappen aangaat met de particuliere sector, studies uitvoert en wetenschappelijk onderzoek leidt op domeinen die verband houden met het werk van het ministerie. Op mondiaal niveau lanceerde de VAE, samen met de Verenigde Staten, in 2014 dan weer de eerste jaarlijkse bilaterale energiedialoog om nieuwe en lopende initiatieven te faciliteren om de wereldwijde energiemarkt veilig te stellen.

Rest de vraag of die vele inspanningen ook opleveren? De eerste resultaten ogen alvast veelbelovend, wat gestaafd wordt met fraaie cijfers. Vandaag exploiteert de VAE twee van de grootste zonne-energiecentrales ter wereld en binnenkort volgt er een derde die nog groter is. Het land is tevens de thuisbasis van het in 2009 opgerichte International Renewable Energy Agency (IRENA) en investeerde de voorbije jaren in verschillende hernieuwbare projecten in maar liefst 70 landen over de hele wereld door concessioneel kapitaal te verstrekken dat economisch verantwoord is.

(lees verder onder de foto)

"We geloven dat hernieuwbare energie het antwoord is om een ​​betere toekomst voor de mensheid op te bouwen", liet Sheikh Al Maktoum eerder dit jaar nog optekenen op een (virtuele) Internationale top over klimaat. "Hoewel de VAE een van de grootste olie-exporterende landen ter wereld is, hebben we 15 jaar geleden een strategische beslissing genomen om te investeren in hernieuwbare energie en lage- koolstoftechnologie. De VAE was bovendien het eerste land in het Midden-Oosten en pionier in de technologie voor het opvangen en opslaan van koolstof. Intussen is onze oliesector de laagste koolstofuitstoter ter wereld."

"De zorgen omtrent de klimaatverandering zijn niet van een tijdelijke aard. We moeten onze inspanningen bundelen om de planeet te beschermen voor toekomstige generaties of het risico lopen in de toekomst hogere kosten te betalen", besluit Al Maktoum.

Zelf Dubai bezoeken?

Wil je graag zelf een keer het veilige klimaat in Dubai ervaren en kennis maken met de vele opportuniteiten die het emiraat te bieden heeft? Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op: info@bestluxury.properties of +971 50 287 8964 (ook WhatsApp).

Als je interesse hebt om vastgoed aan te kopen via Best Luxury Properties, het gerenommeerde vastgoedkantoor van de Belg Guy Penders, kan je als internationale klant genieten van onze exclusieve VIP Services. Wanneer je een aankoop hebt gedaan, krijg je momenteel trouwens je vlucht naar Dubai terugbetaald.

LEES OOK:
DOSSIER - Waarom Dubai één van de veiligste steden ter wereld is
4 redenen om te investeren in vastgoed in Dubai
Als Belg lenen voor de aankoop van vastgoed in Dubai? Dit moet je weten
Alles over het nieuwe Belgische taxatieregime voor buitenlands vastgoed

Foto: Aleksandar Pasaric (Pexels)

$type=blogging$au=0$cm=0$c=10$p=1$show=/p/testimonials.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$l=1$cm=0$au=0$hide=home

Naam

activiteiten,18,agenda,12,Expo 2020,6,faq,6,financieel,26,in de kijker,99,nieuws,205,Testimonials,2,The sky is the limit,12,Vastgoed,95,Video,20,Wist je dat,12,
ltr
item
Vastgoed in Dubai | Best Luxury Properties: DOSSIER - Waarom Dubai geen last heeft van natuurrampen en de voortrekkersrol van het emiraat in de strijd tegen klimaatverandering
DOSSIER - Waarom Dubai geen last heeft van natuurrampen en de voortrekkersrol van het emiraat in de strijd tegen klimaatverandering
Uiteraard is ook Dubai niet ongevoelig voor veranderende weersomstandigheden, maar natuurrampen kent men er hoegenaamd niet.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjPd-dt7bP4ttnzOAEIfqaYUVALmo2kERIXhhsG2vMpRQQetk4hbH3aRqTyJFFGLNpJsWlUe8YXsOIG85FlxiNGml4pZCO4u74OPptDi_lOfuv9KiWcJXT1c83UiwyDsm3EbSHfzqAL1M/w640-h426/best-luxury-properties-vastgoed-in-dubai-skyline-in-fog.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjPd-dt7bP4ttnzOAEIfqaYUVALmo2kERIXhhsG2vMpRQQetk4hbH3aRqTyJFFGLNpJsWlUe8YXsOIG85FlxiNGml4pZCO4u74OPptDi_lOfuv9KiWcJXT1c83UiwyDsm3EbSHfzqAL1M/s72-w640-c-h426/best-luxury-properties-vastgoed-in-dubai-skyline-in-fog.jpg
Vastgoed in Dubai | Best Luxury Properties
https://www.vastgoeddubai.be/2021/09/dossier-waarom-dubai-geen-last-heeft-van-natuurrampen-en-de-inspanningen-in-de-strijd-tegen-klimaatverandering.html
https://www.vastgoeddubai.be/
https://www.vastgoeddubai.be/
https://www.vastgoeddubai.be/2021/09/dossier-waarom-dubai-geen-last-heeft-van-natuurrampen-en-de-inspanningen-in-de-strijd-tegen-klimaatverandering.html
true
1948435492975158275
UTF-8
Alles geladen Geen zoekresultaten BEKIJK ALLES Ontdek meer Antwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA's UPDATES Bekijk alles VOOR U AANGERADEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy